PROHLÁŠENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

 

„Ochranu soukromí a osobních údajů pacienta považujeme za prvořadou povinnost.“

 

Vážení klienti,

poskytování zdravotnických služeb je významnou měrou závislé na shromažďování a zpracovávání informací vztahujících se na osobní údaje o pacientech/subjektech údajů.

Rádi bychom Vás ubezpečili, že všechny související procesy a činnosti ve Vojenské nemocnici Olomouc splňují podmínky kvalitního zabezpečení shromážděných osobních dat.

V naší nemocnici probíhá zpracovávání informací v souladu s platnou legislativou, a to hlavně podle Obecného nařízení EU č. 679/2016, o ochraně osobních údajů, Zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, Zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, Vyhlášky č. 98/2012 Sb., o zdravotnické dokumentaci a dalších zákonných norem s tímto spojených.

Za zajištění plnění povinností uloženými právními předpisy a za vytvoření podmínek pro materiální a personální zajištění v oblasti ochrany informací odpovídá nejenom vrcholné vedení nemocnice, ale každý jednotlivý zaměstnanec naší organizace.

Na základě Obecného nařízení EU č. 679/2016, o ochraně osobních údajů, ředitel Vojenské nemocnice Olomouc jmenoval „pověřence“ pro ochranu osobních údajů.

Pacient má kdykoliv možnost obrátit se na pověřence Vojenské nemocnice Olomouc, který mu zodpoví veškeré dotazy týkající se problematiky osobních údajů.

Žádost o informaci o zpracovávaných osobních údajích, případně uplatnění námitky proti zpracování osobních údajů nebo odvolání uděleného souhlasu či změnu jeho rozsahu lze podat osobně, písemně, elektronicky e-mailem, případně telefonicky po sdělení konkrétních identifikačních údajů.

Kontaktní údaje na pověřence jsou:

Pověřenec pro ochranu osobních údajů

Vojenská nemocnice Olomouc,

Sušilovo náměstí 5, 779 00 Olomouc,
tel: +420 973 407 123, mob.: +420 602 249 756, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Totožnost a kontaktní údaje „správce“
osobních údajů Vojenské nemocnice Olomouc

Ředitel

plukovník gšt. MUDr. Martin Svoboda

Vojenská nemocnice Olomouc
Sušilovo náměstí 5, 779 00 Olomouc


V této části Vám představujeme zásady, které objasňují, co děláme pro to, abychom zajistili důvěrnost a bezpečnost osobních údajů Vás, našich pacientů a ostatních klientů.

Jaké práva má pacient/subjekt údajů?

Pacient/subjekt osobních údajů má obecně právo na informace o zpracování a přístup k osobním údajům. Pokud se nejedná zákonnou povinnost, má dále:

  1. právo na opravu, právo na výmaz
  2. právo na omezení zpracování
  3. právo na přenositelnost údajů
  4. právo vznést námitku
  5. právo být zapomenut
  6. právo podat stížnost u dozorového úřadu
  7. právo nebýt předmětem automatizovaného individuálního rozhodování, včetně profilování.

Jaké osobní údaje nemocnice zpracovává?

A.           Základní osobní údaje, které může Vojenská nemocnice Olomouc zpracovávat i bez souhlasu pacienta na základě zákonné povinnosti jsou:  

1. Identifikační údaje pacienta, kterými jsou:

  • adresa místa trvalého pobytu na území České republiky, jde-li o cizince, místo hlášeného pobytu na území České republiky, a v případě osoby bez trvalého pobytu na území České republiky adresa bydliště mimo území České republiky,
  • datum narození, rodné číslo, je-li přiděleno, číslo pojištěnce veřejného zdravotního pojištění, není-li tímto číslem rodné číslo pacienta, a kód zdravotní pojišťovny,
  • jméno, popřípadě jména, příjmení pacienta,

2. pohlaví pacienta
3. jméno, popřípadě jména a příjmení zdravotnického pracovníka nebo jiného odborného pracovníka, který provedl zápis do zdravotnické dokumentace,
4. datum provedení zápisu do zdravotnické dokumentace, datum a čas poskytnutí neodkladné zdravotní péče nebo vykonání návštěvní služby u pacienta,
5. informace o zdravotním stavu pacienta, o průběhu a výsledku poskytovaných zdravotních služeb a o dalších významných okolnostech souvisejících se zdravotním stavem pacienta a s postupem při poskytování zdravotních služeb, včetně anamnestických údajů potřebných pro poskytování zdravotních služeb,
6. informace o tom, zda jde o pacienta zbaveného způsobilosti k právním úkonům nebo pacienta s omezenou způsobilostí k právním úkonům tak, že není způsobilý posoudit poskytnutí zdravotních služeb, popřípadě důsledky jejich poskytnutí,
7. u osob vykonávajících činnosti epidemiologicky závažné záznam o druhu vykonávané činnosti.
8. pracovní závěry a konečnou diagnózu,
9.návrh dalšího léčebného postupu a informace o průběhu léčení, jestliže to zdravotní stav pacienta vyžaduje,
10. záznam o rozsahu poskytnutých nebo vyžádaných zdravotních služeb,
11. záznam o aktuálním vývoji zdravotního stavu podle hodnocení sděleného pacientem a cílený objektivní nález,
12. záznam o předepsání léčivých přípravků, potravin pro zvláštní lékařské účely, včetně dávkování a počtu předepsaných balení, nebo zdravotnických prostředků,
13. záznam o podání léčivých přípravků nebo potravin pro zvláštní lékařské účely, včetně podaného množství; v případě podání transfuzního přípravku jednoznačné evidenční číslo transfuzního přípravku, včetně kódu identifikujícího zařízení transfuzní služby, datum, čas a podpis zdravotnického pracovníka, který transfuzní přípravek podal,
14. záznam o vybavení pacienta léčivými přípravky, potravinami pro zvláštní lékařské účely, včetně množství, nebo zdravotnickými prostředky,
15. záznam o vystavení příkazu ke zdravotnické přepravě, včetně druhu dopravního prostředku,
16. záznamy o provedené ošetřovatelské péči, včetně záznamů o poskytnuté nutriční péči a léčebně rehabilitační péči,
17. záznam o provedení očkování,
18. písemný souhlas pacienta nebo jeho zákonného zástupce s poskytnutím zdravotních služeb, jestliže povinnost písemné formy souhlasu stanoví jiný právní předpis nebo jestliže s ohledem na charakter zdravotního výkonu byl souhlas v písemné formě poskytovatelem vyžádán,
19. záznam o odmítnutí poskytnutí zdravotních služeb,
20. záznam o použití omezovacích prostředků vůči pacientovi,
21. stejnopisy lékařských posudků,
22. záznam o nahlédnutí do zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi s uvedením kdy, kým a v jakém rozsahu k nahlédnutí došlo, včetně záznamu o pořízení kopie nebo výpisu ze zdravotnické dokumentace, pokud byly pořízeny,
23. záznam o uznání nebo ukončení dočasné pracovní neschopnosti, posuzování zdravotního stavu v době jejího trvání, údaje o stanoveném režimu dočasně práce neschopného pojištěnce a jeho změnách, záznam o započetí potřeby ošetřování a jeho délce; záznam o ukončení dočasné pracovní neschopnosti provede poskytovatel, který pacienta vedl v evidenci dočasně práce neschopných občanů před jejím ukončením; jestliže byl pacient v průběhu dočasné pracovní neschopnosti předán do evidence jiného poskytovatele nebo převzat od jiného poskytovatele, je součástí zdravotnické dokumentace též záznam o dni jeho předání nebo převzetí,
24. záznamy lékaře orgánu nemocenského pojištění související s kontrolou posuzování zdravotního stavu, dočasné pracovní neschopnosti a potřeby ošetřování,
25. záznamy o jiných významných okolnostech souvisejících se zdravotním stavem pacienta, které byly zjištěny v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb,
26. záznam o podezření lékaře ze syndromu týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte, o přijatých opatřeních a o splnění oznamovací povinnosti v souladu s příslušnými právními předpisy.

Součástí zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi jsou i:

27. výsledky vyšetření ve formě písemných popisů, grafických, audiovizuálních, digitálních nebo jiných obdobných záznamů těchto vyšetření, operační protokol, anesteziologický záznam,
28. písemné informace o zjištěných skutečnostech o zdravotním stavu pacienta, průběhu a ukončení jeho léčení nebo doporučení a návrhy na poskytnutí dalších zdravotních služeb, které si předávají poskytovatelé v rámci zajištění návaznosti zdravotních služeb o pacienta,
29. v případě lůžkové péče souhrn informací o průběhu vyšetření a léčby a plán dalšího léčebného postupu, pokud lůžková péče trvá déle než 7 dnů,
30. v případě pracovně lékařských služeb údaje o obsahu a podmínkách výkonu práce, k níž je zdravotní stav zaměstnance sledován, a to včetně údajů o zařazení jednotlivých faktorů pracovního prostředí do příslušné kategorie, výsledky biologických expozičních testů, dávky ionizujícího záření a další údaje podstatné pro hodnocení vlivu pracovních podmínek na zdraví zaměstnance a dále písemné informace o dosavadním zdravotním stavu nebo o jeho vývoji předané registrujícím poskytovatelem v oboru všeobecné praktické lékařství,
31. záznamy o vyšetřovacích, léčebných nebo administrativních výkonech provedených podle jiných právních předpisů, včetně záznamů o zdravotním stavu pacienta, a kopie zpráv, informací a údajů předaných podle těchto jiných právních předpisů,
32. záznamy o výskytu závažných nebo neočekávaných nežádoucích příhod v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb, s podáním léčivého přípravku, s použitím zdravotnického prostředku, o podání léčivého přípravku v rámci klinického hodnocení nebo použití zdravotnického prostředku v rámci klinického zkoušení,
33. záznamy o provádění ověřování nových postupů použitím metody, která dosud nebyla v klinické praxi na živém člověku zavedena,
34. záznam o hlášení infekční nemoci, podezření na infekční nemoc, úmrtí na infekční nemoc nebo vylučování původců infekčních onemocnění místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví.

B.            Osobní údaje, které nemocnice zpracovává se souhlasem pacienta, jsou uváděny v konkrétním souhlasu se zpracováním osobních údajů, který může pacient nemocnici udělit.

S ohledem na charakter vztahů mezi Vojenskou nemocnicí a pacientem je poskytnutí osobních údajů zcela dobrovolné.

K jakým účelům se údaje zpracovávají?

  1. zpracování je nezbytné pro účely preventivního lékařství, posouzení pracovní schopnosti zaměstnance, veřejného zájmu v oblasti veřejného zdraví,
  2. zpracování je nezbytné pro splnění jiné právní (zákonné) povinnosti, která se na nemocnici vztahuje,
  3. pacient udělil souhlas se zpracováním svých osobních údajů pro jeden či více konkrétních účelů,
  4. zpracování je nezbytné pro splnění smlouvy, jejíž smluvní stranou je osoba poskytující údaje,
  5. zpracování je nezbytné pro ochranu životně důležitých zájmů osoby/subjektu údajů nebo jiné fyzické osoby,
  6. zpracování je nezbytné pro účely oprávněných zájmů Vojenské nemocnice.

Jakým způsobem nemocnice osobní údaje chrání?

Osobní údaje jsou pod stálou fyzickou, elektronickou i procedurální kontrolou a nemocnice disponuje moderními kontrolními, technickými a bezpečnostními mechanismy zajišťujícími maximální možnou ochranu zpracovávaných údajů před neoprávněným přístupem nebo přenosem, před jejich ztrátou nebo zničením, jakož i před jiným možným zneužitím.

Veškeré osoby, které s osobními údaji klientů přicházejí do styku v rámci plnění svých pracovních či smluvně převzatých povinností, jsou školeny a vázány zákonnou nebo smluvní povinností mlčenlivosti.

Komu údaje poskytujeme?

  1. dalším subjektům v rámci plnění zákonných povinností stanovených zvláštními předpisy (např. Zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách) - jde zejména o orgány zdravotní služby apod.,
  2. do nemocniční informační sítě,
  3. dalším subjektům, pokud je to nezbytné pro ochranu práv nemocnice, např. pojišťovnám, soudům, soudním exekutorům, dražebníkům; rozsah poskytnutých osobních údajů je omezen na údaje nezbytné pro úspěšné uplatnění nároku,
  4. se souhlasem klienta nebo na jeho příkaz mohou být osobní údaje poskytnuty i dalším subjektům.

Jak Vojenská nemocnice Olomouc informuje o zásadách a pravidlech zpracování osobních údajů a jejich ochraně?

  1. tyto zásady jsou veřejně přístupné na internetových stránkách nemocnice https://www.vnol.cz/index.php/cs/informace/soulad-s-gdpr ,
  2. s pravidly zpracování osobních údajů a jejich ochrany je pacient/subjekt údajů seznámen při poskytnutí služby; v této souvislosti je osoba také požádána, aby se vyjádřila k případnému navrženému souhlasu se zpracováním osobních údajů.